Bård Breien natáčal v Hoteli Devín****

Slávny režisér Bård Breien, ktorý režíroval filmy ako Kurz negatívneho myslenia, natáčal v Hoteli Devín**** svoj najnovší film o nórskom  boxerovi, ktorého meno sa objavuje aj v názve filmu. Náš hotel je obľúbeným miestom na natáčanie scén, ktorých dej sa odohráva v minulosti, pýtali sme sa preto pána režiséra aká bola jeho cesta k nám.

Pán režisér, povedzte nám z prvej ruky, o čom je váš film Havnå?

Ide o príbeh dvoch bratov pochádzajúcich z malého pobrežného mesta v Nórsku, obaja sú boxeri. Mladší je talentovanejší, starší mu pomáha dosiahnuť úspech a ten sa stane svetovým šampiónom. Tu sa však príbeh nekončí.

Váš film asi nebude o ceste k úspechu a vyhratí šampionátu ako napríklad Rocky. Ktorý z bratov je vlastne hlavným hrdinom?

Pár rokov po svetovom úspechu mladší brat zomrie pri nehode na lodi. Pár dní na to sa starší brat zapletie do najväčšej bankovej lúpeže v dejinách Nórska, pri ktorej zomrie policajt. Odsúdia ho na 16 rokov vo väzbe. Mladší brat zanechal po sebe syna, ktorý v priebehu sekundy stratil otca a svoj vzor. Pre rodinu je to jeden šok za druhým. Starší brat žije v hanbe a izolácií s pocitom, že sklamal celú rodinu. Zrazu sa mu po 12 rokoch synovec ozve, tiež túži stať sa boxerom, akým bol jeho otec. Erling sa pomaly zodvihne zo dna, začne svoj život budovať od začiatku a keď ho prepustia, začne synovca trénovať a čiastočne mu nahrádza otca. Hlavným hrdinom je teda starší brat. Nie je zlý. Celú mladosť vkladal všetku svoju energiu do pomoci bratovi, vždy bol na druhej koľaji, cítil sa ako nula, vždy túžil urobiť niečo veľké. Potom sa stane táto tragédia.

Spolupracovali ste pri vytváraní scenáru so skutočným Erlingom Havnå? Vie, že natáčate jeho príbeh?

Je to príbeh založený na skutočnosti, veľmi som jeho prípravu konzultoval s Erlingom. Roky som študoval tento príbeh, všetky fakty boli v novinách. Snažil som sa čo najviac držať skutočnosti, no každý scenár treba uchopiť, spracovať ho určitým spôsobom. Musel som si premyslieť z akej perspektívy ponúknem svoj pohľad.

Filmový žáner bude asi dráma.

Áno, je to dráma, ale chlapci sú v niektorých scénach celkom vtipní napriek tomu, že ide o dosť vážny film. Tento príbeh sa pohybuje v čase tam a späť. Sú to spomienky, realita, prelínanie viacerých línií. Je to iný pohľad na slávny príbeh, film aj postavy sú oveľa bohatšie a majú veľa čo povedať.

Ako ste sa dostali do Hotela Devín****?

Vedeli sme, že chceme natáčať na Slovensku. S filmovým štábom sme na jar hľadali lokácie a hneď ako sme vošli do tohto hotela, vedeli sme, že to je ON. Recepcia bola nádherná, to svetlo vo vnútri, exkluzívny vzhľad, ktorý sa nám páčil. Od začiatku sme mali z priestoru dobrý pocit. Na Slovensku natáčame nakoniec 2/3 filmu.

Ktoré scény filmujete v našom hoteli?

Majstrovstvá sveta, ktoré sa odohrávali v prekrásnom hoteli v Kodani. Prípravy na prvý zápas, problém s manažérom pred zápasom, ktorý Magne nakoniec prehrá. Natáčali sme aj recepciu a 2 scény v reštaurácií.

Kde inde ešte budete filmovať?

Na Slovensku natáčame ešte 40 dní. V Bratislave máme na pláne ešte lokácie v Dome športu, potom scény v Trnave a v Piešťanoch. A samozrejme vo veľkých televíznych štúdiách.

Celé natáčanie filmu sa teda odštartovalo na Slovensku?

Scény z Nórska už máme pripravené, slovenskí kolegovia prišli natáčať k nám. Sme veľmi spokojní s touto česko-slovensko-nórskou spoluprácou. Poznáte ten starý vtip, „Čo sa nachádza v strede Československa? No predsa Oslo.“ 😊

Ďakujeme veľmi pekne za tento príjemný rozhovor a dúfame, že film Havnå si budeme môcť pozrieť v roku 2024 aj v slovenských kinách.