Trendy v miešaných nápojoch a Devín Signatures očami Barmana roka 2018

Už v staroveku bolo miešanie a dochucovanie nápojov rôznymi bylinnými výťažkami veľmi obľúbené. Nápoje sa pripravovali podľa tajných receptov za kúzelných okolností a opradené poverami – nápoje lásky či šťastia.

Pôvod miešaných nápojov tak ako ich poznáme dnes je v Amerike, kde boli v minulom storočí v móde kohútie zápasy. Majitelia víťazných kohútov často pozývali celú spoločnosť zapiť svoj úspech. Jedna z historiek hovorí, že dcéra hostinského bola taká šikovná, že každému oslavujúcemu naliala do pohára nápoj takej farby, ktorý sa stotožňoval s farbou peria chvostu víťazného kohúta. Nápoj bol pomenovaný ako “Cocktail”, spojením anglických slov Cock (kohút) a Tail (chvost).

Vďaka veľmi nadanému a úspešnému barmanovi Tomášovi Gyenovi vám predstavíme aktuálne trendy vo svete miešaných nápojov a prezradíme ako vznikali jedinečné miešané nápoje Devín Signatures. Tomáš je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta, viacnásobný Majster Slovenska a taktiež lektor Slovenskej barmanskej asociácie. Do svojej práce vkladá kus svojho srdca a ako vraví, vždy pristupuje k práci s radosťou a pokorou.

 

Tomáš aké sú dnešné trendy v ponuke miešaných nápojov?

Trendy sú rôzne v závislosti od danej krajiny, trhu, regiónu a zvyklostí zákazníkov. Keď sa na trendy v nápojovej gastronómii pozriem globálne, tak je to návrat ku klasickým drinkom a ich twistom, ako sú old fashioned, negroni, americano, gimlet a iné. Veľkej obľube sa tešia nízko alkoholické nápoje, pivné drinky, drinky na báze likérov, vermouthov či vín, bez použitia tvrdého alkoholu. Základom pre vynikajúci miešaný nápoj je používanie poctivých a kvalitných surovín. Okrem lokálnych surovín sa v receptúrach používajú aj netradičné ingrediencie ako morské riasy, cvikla či kombucha.

 

Čo Vás napadlo v momente keď ste dostali ponuku vytvoriť miešané nápoje pre Hotel Devín?

Bol som nadšený a fascinovaný príbehom jednej z najstarších kaviarní v Bratislave a snahou o vdýchnutie života krásnej kaviarni Café Devín. Hneď na stretnutí som začal premýšľať nad konceptom nápojových lístkov, príbehoch a vhodných drinkoch. Zároveň som bol veľmi poctený touto ponukou a tešil som sa na túto výzvu.

 

Čo Vás inšpirovalo pri tvorbe názvov miešaných nápojov Devín Signatures?

Bolo to viac elementov, ako napríklad história Hotela Devín****, Bratislava ako mesto, rieka Dunaj, hrad Devín a sútok riek, historické príbehy, ktoré prebiehali v tomto regióne a v neposlednom rade naša krásna Domovina – tam všade som čerpal inšpiráciu a príbehy.

 

Sú názvy týchto nápojov prepojené aj s ich obsahom? Stavali ste na moderných trendoch, alebo ste čerpali z histórie?

Názvy drinkov sú v mnohých prípadoch prepojené s ich obsahom. Napríklad zloženie drinku Limes Romanus som prepojil s jeho významom, ktoré označuje hranicu menšieho územia alebo opevnenie či hradbu. Národný nápoj Borovička DOMOVINA predstavuje borievkový ker, ľadová kocka označuje pevnosť a línie hranice a slaný bitters, predstavuje tok rieky Dunaj.

 

Máte medzi týmito nápojmi svojho obľúbenca?

Medzi týmito drinkami mám určite viacero obľúbencov. Vzhľadom k tomu, že môj obľúbený spirit je gin a borovička, tak je to určite Detvan z jednoduchých príjemných drinkov, prípadne Sherry Negroni pri klasických twistovaných drinkoch.

 

Povedali by ste nám viac o Gin tonicoch či kávových drinkoch, ktoré sú súčasťou našej ponuky?

Pri tvorbe Gin&Tonicov som ako základ používal prémiovú kategóriu ginov Mom, London No1 a jeho limitovanú edíciu London No1 Sherry Cask. Vždy ide o kombinácie, ktoré zvýrazňujú jednotlivé charakteristické zložky ginov. Sú k nim nakombinované suroviny vo forme citrusov, kôry, byliniek alebo korenín. Vždy sú doplnené vhodným tonikom alebo prírodne infusovaným tonikom. Zaujímavá je napríklad kombinácia ružový grapefruit a bergamot. Jednotlivé variácie som sa snažil nakombinovať tak, aby vyhovovali aktuálnym chuťovým preferenciám a mali na výber dámy aj páni.

Kávové drinky sa čoraz viac obľúbené v kaviarňach, baroch, reštauráciách a brew baroch. Drinky som zostavoval tak, aby boli zastúpené ich základné variácie, ako napríklad kávové sódy, espresso limonády, kávové gin&tonicy  a taktiež ich twisty so slovenským národným nápojom Borovičkou. Súčasťou ponuky sú aj trendy kombinácie, ako Spritz –strik s cold brew kávou, kávové mojito sýtené v sýtiacej nádobe až po sour, kde je použité espresso v kombinácii s whisky. Ďalšia veľmi zaujímavá kombinácia je cascary – tzv. kávový čaj, ktorý bol luhovaný v toniku so špeciálnym čili likérom, španielskym brandy Lepanto, citrónovou šťavou a sódou.

 

Na čo sa môžu naši hostia tešiť v Hoteli Devín**** v budúcnosti? Pripravujete niečo?

V rámci Hotela Devín**** sa vždy snažím byť nápomocný v rámci školenia či edukácie personálu. Určite tak, ako aj v minulej sezóne budeme aj počas tohto roka plánovať rôzne typy pop up eventov, kde budeme miešať špeciálne, ale aj signature drinky Hotela Devín****.

 

Tomáš aké máte ešte ambície do budúcnosti, aké sú Vaše sny či plány?

Určite sa chcem viac vzdelávať, prečítať veľa nových kníh o gastronómii, nápojovej kultúre, jednotlivých barových surovinách. Taktiež plánujem navštíviť čo najviac školení, workshopov či barov, ktoré sú vo svete inšipiráciou. Mojim cieľom je aktívne pôsobiť v rámci Slovenskej Barmanskej Asocicácie, odovzdávať svoje vedomosti ďalej študentom stredných odborných škôl a hotelových akadémií, vzdelávať ľudí v gastro sektore a určite sa ešte zúčastniť na svetových súťažiach, nielen ako porotca, ale aj ako súťažiaci a môcť tak vzorne reprezentovať Slovensko. A možno ak sa pošťastí, tak dosiahnuť ďalší titul.

 

Srdečne vás pozývam do krásneho, historického Hotela Devín**** na príjemné posedenie v  Lobby bare či Café Devín, kde si vychutnáte originálne Signature.  Na zdravie!

Tomáš Gyén – Senior Brand Ambassador ST. NICOLAUS