Katarína Lešková – rozdáva lásku na dezertnom tanieriku v Café Devín

„ Sny nestačia, ak na nich nepracujete“

Týmto životným krédom sa riadi naša skvelá šefcukrárka Katka Lešková. Táto inšpiratívna žena vnesie úsmev všade tam, kde sa objaví a svojou tvrdou prácou a pokorou dokazuje, že všetko sa dá keď sa chce. Je skutočným vzorom pre svojich kolegov, nie len kvôli svojmu talentu pre cukrárske remeslo, ale aj vďaka jej pozitívnemu prístupu k životu. Katka je rodená Bratislavčanka, milovníčka športu, cestovania a hlavne štvornohých miláčikov. V každom súste jej cukrárskych diel nájdete kus srdca, jej nekončiacu kreativitu a obrovský zápal pre túto nádhernú prácu.

Naši hostia ju poznajú najmä cez jej skvostné cukrárske diela a preto by sme vám ju radi predstavili prostredníctvom milého rozhovoru.

 

Kati povedz nám aká bola tvoja cesta za pečením? Kto bol tvojou inšpiráciou?

Moja prababička Gizela bola vychýrenou a talentovanou cukrárkou. Aj keď som ju nepoznala, k jej tradičným receptom a láske k pečeniu som sa dostala prostredníctvom jej dcéry, mojej babičky Melánie. Keď som bola malá, všetky dievčatá sa hrali s bábikami a ja s cestom – mali sme ho polepené po celom dome 😊 Keďže som s babičkou trávila veľa času, vždy som jej asistovala pri pečení a ona ma s láskou a trpezlivosťou pomaly zoznamovala s tajomstvami cukrárskeho umenia. Už ako 8 ročná som začala vypekať sama a zdokonaľujem sa v tejto práci dodnes.

„ Moje prvé detské jazvy sú práve z pečenia“

V čom sa tvoje dezerty odlišujú od ostatných, čím sú výnimočné?

V receptoch mojej prababičky boli základom lokálne a kvalitné suroviny. Bývala na dedine, takže mala prístup k domácim vajíčkam, ku kvalitnému maslu či smotane. Zdedila som po nej rodinnú knihu receptov a z nej pečiem a čerpám inšpiráciu dodnes. V mojich koláčoch nájdete len tie najkvalitnejšie suroviny bez pridania umelých látok. Dbám na vyvážený pomer surovín, bohatú a šťavnatú plnku a v neposlednom rade chuť musí korešpondovať s výnimočným vzhľadom, aby mali hostia komplexný zážitok. Svoje koláče a dezerty pečiem s obrovskou láskou a radosťou a verím, že to v nich taktiež zachováva svoju stopu.

 

Katka študovala si medzinárodný management. Kedy nastal ten zlom a stala si sa cukrárkou?

Mojou prioritou po štúdiu na gymnáziu bolo študovať v anglickom jazyku a preto som vyštudovala medzinárodný manažment na City university of Seattle. Počas štúdia som pracovala ako prevádzkarka či event manažérka v rôznych prevádzkach. Piecť som však nikdy neprestala lebo to je to, čo ma napĺňa. Stále som piekla z domu pre svoju rodinu či priateľov a samozrejme som vždy pomáhala mojej babičke pri pečení. Ľudia v mojom okolí ma stále nabádali k tomu, aby som sa pečeniu začala venovať profesionálne a zhodou životných okolností, alebo osudu som sa prepracovala až na pozíciu šéfcukrárky v Hoteli Devín****, kde si plním svoj cukrársky sen.

„ Babičku hreje pri srdci, že som išla v šľapajách prababičky a stala som sa cukrárkou“

Preferuješ skôr tradičné alebo moderné recepty? Máš aj svoj obľúbený dezert?

Keďže mám obrovské vzory v mojej babičke a prababičke verím tomu, čo ma naučili a staviam na tradičných receptoch, ktoré sa veľmi hodia aj do priestorov Café Devín, ktorá má svoju tradíciu už od roku 1954. V živote som však pričuchla aj k modernejším či zahraničným receptom a naučila som sa prepájať to tradičné s moderným. V našej vitríne nájdete kvalitné dezerty všetkých chutí a farieb. Tradičné šťavnaté punčové rezy, lahodné krémeše, krehké makrónky či rôzne torty sú obľúbenými stálicami v kaviarni Hotela Devín****. Všetky sú moje obľúbené, milujem však kombináciu orechových a ovocných chutí.

 

Kati kde čerpáš inšpiráciu? Máš svoje vzory vo svete cukrárov?

Ako som už viac krát spomínala mojimi najväčšími vzormi sú prababka a babka. Ďalším mojim vzorom je Jordi Bordas – veľmi šikovný španielsky cukrár. Je známy tým, že vytvára alternatívy klasickým ťažkým dezertom ( lacto fre, vegan, low sugar ), tak aby neprišli o svoj chuťový profil, ale naopak aby chute zvýraznil. Som veľmi šťastná, že som mohla byť súčasťou jeho kurzu priamo v jeho cukrárňach v dedinke neďaleko Barcelony a priučiť sa tak jeho cukrárskemu umeniu. Bolo to pre mňa veľmi obohacujúce a s ostatnými jeho žiakmi sme v kontakte dodnes. Inšpirujem sa v zahraničí počas mojich ciest či dovoleniek. Túto inšpiráciu pretavujem do vlastných receptov, ktoré rada tvorím. Je to pre mňa obrovskou výzvou a veľmi ma to baví. Som hrdá na to, že niektoré moje recepty môžete ochutnať aj dnes v Café Devín.

„Radosť mojich blízkych a spokojnosť zákazníkov je mojim hnacím motorom“

Ako vyzerá tvoj voľný deň, aké sú tvoje hobby?

Možno to vyznie bláznivo, ale vo voľnom čase rada pečiem, je to moja vášeň. Pri pečení sa vždy dobijem pozitívnou energiou a zabudnem na všetky starosti. S mojou babičkou aj dnes pripravíme niečo sladké na rodinné oslavy a ja vždy rada obdarujem svojich blízkych mojim dezertom. Ak by som nenapiekla na nejakú udalosť či návštevu, moje okolie by ma pravdepodobne podozrievalo, že sa niečo deje. 😊 Ak však práve nepečiem, rada si zacvičím alebo idem na prechádzku s mojimi psíkmi, ktorých som si adoptovala z útulku.

 

Čo máš na svojej práci najradšej?

To, že každý deň je iný, vždy ma niečo nové naučí. Milujem, že moja práca je kreatívna a fantázií sa naozaj medze nekladú. Pracujem vo veľmi dobrom kolektíve, mám sa vždy s kým porozprávať a dobre zasmiať. Som vďačná, že všetci ťaháme za jeden povraz a máme spoločný cieľ – vytvárať gurmánske zážitky z tých najkvalitnejších surovín. Najviac ma však hreje pri srdci, keď sú naši hostia spokojní a vidím ako im moje dezerty chutia.

 

Aké sú tvoje plány a ambície do budúcnosti?

Mojim cieľom je rozšíriť môj tím a taktiež ponuku dezertov v Café Devín. Postupom času by som rada organizovala aj kurzy pečenia, kde by som chcela odovzdať moje zručnosti a lásku k pečeniu nadšencom tohto krásneho remesla. Nie je nič krajšie ako vidieť, že niekomu pomáham zdokonaliť sa v tom čo má rád a rozdávať radosť okolo seba. Dokonca aj najmladšia generácia našej rodiny – moja neterka sa veľmi teší, že mi môže pomáhať pri pečení a ja som vďačná, že tradícia pečenia v našej rodine bude pokračovať.

 

Milí hostia, srdečne vás pozývam do krásnej prevádzky Café Devín. Moji kolegovia sa postarajú o vašu maximálnu pohodu a ja vám s láskou napečiem lahodné koláčiky a dezerty.

Teším sa na vás!