KÚZELNÉ VIANOCE V SRDCI BRATISLAVY

Vraví sa, aký kraj – taký mrav a toto známe slovenské príslovie platí pri vianočných zvykoch na Slovensku stopercentne. Slovensko je rozmanitá krajina s množstvom zvykov, ktoré sa od seba výrazne líšia podľa jednotlivých oblastí.

 Tohtoročný advent v Café Devín bude skutočne výnimočný, v duchu tradičných slovenských jedál. Náš šéfkuchár si pre vás pripravil vianočné menu zostavené podľa pôvodných receptúr naprieč slovenskými regiónmi.

Zažite magickú atmosféru Vianoc v priestoroch Hotela Devín**** a pripomeňte si tradície adventu.

Na východnom Slovensku sa večera začína oplátkou s medom a cesnakom. Niektoré rodiny večerajú iba pri svetle sviečky a snažia sa pri štedrovečernom stole sedieť čo najdlhšie, aby si túto jedinečnú atmosféru čo najviac užili. Okrem toho sa pri prestieraní štedrovečernej večere prestrie jedno voľné miesto pre tých, ktorí sa nemohli večere zúčastniť alebo pre náhodného hosťa.

VÝCHODNÉ SLOVENSKO

28.11.-4.12.

Slivovica

Oblátky, cesnak, med

Tradičná mačanka

Bryndzové pirohy na kyslej kapuste s cibuľkou

Fazuľový prívarok so zemiakmi v šupke a kaprom

Bobaľky s makom

Na strednom Slovensku nesmú počas večere chýbať peniaze pod obrusom, aby boli všetci bohatí a na stole cesnak, aby boli všetci zdraví. Najobľúbenejšou polievkou pri Štedrovečernom stole je kapustnica s údenou rybou. Taktiež sa zvykne „chodiť po spievaní “. Domáci a rodina to oceňujú peniazmi, kamaráti a známi odmeňujú spev alkoholom. Kedysi bolo vianočné stolovanie na Orave spojené s mnohými zvykmi. Ľudia museli pri Štedrovečernej večeri sedieť za stolom bosí a museli mať položenú aspoň jednu nohu na sekere, ktorá bola položená pod stolom. Toto ich malo ochrániť pred chorobou.

STREDNÉ SLOVENSKO

5.-11.12.

Hriatô so slaninkou

Jabĺčko s vlašskými orechmi

Kapustnica s údenou rybou

Kukuričanka s cibuľkou

Pečené kačacie stehná so šošovicou a mastenými lokšami

Štedrák

Na západnom Slovensku sa dávajú pred večerou pod obrus peniaze alebo šupiny z kapra, aby bolo v rodine dosť peňazí. Na stole je počas večere zapálená sviečka, kde horí „betlehemské“ svetlo. Na začiatku večere sa rozkrajuje jablko, ktoré ak je zdravé, symbolizuje, že rodina bude zdravá. Rozbíjanie štyroch orechov symbolizuje štyri ročné obdobia – ktorý orech je dobrý, v tom období sa očakáva zdravie. Po večeri sa pod stromček k betlehemu položí tácka, na ktorej sú pod obrúskom peniaze a na ňom je položený med, oplátky, chlieb, cesnak a hrsť pšenice. Niekde sa do druhého dňa zvyknú nechať omrvinky z večere na tanieri, ktoré sú určené „pre chudobných“.

ZÁPADNÉ SLOVENSKO

12.-18.12.

Orechovica

Oblátky, sušené ovocie, med

Šošovicová polievka so sušenými slivkami a hubami

Ježiškova kaša so škoricou

Pečený pstruh na masle s bylinkami, zemiakovo-cibuľový šalát

Vanilkové rožky

Hoci každý pochádzame z iného kraja a obdobie adventu i Vianoc sa nám spája s inými tradíciami, všetci sa zhodneme, že Vianoce robí Vianocami práve neopakovateľná atmosféra, teplo rodinného krbu a spoločnosť tých najbližších. Vôňa všakovakých dobrôt sa šíri nejednou kuchyňou, z rádií nám znejú obľúbené koledy a deti sa opäť po roku tešia na Ježiška. To sú tradičné Vianoce na Slovensku.

TRADIČNÉ VIANOCE NA SLOVENSKU

19.-25.12.2022

Vianočné trubičky, med, orechy

Vianočná kapustnica s údeninou a hubami

Domáce rezance s makom

Vyprážané podkovičky z kapra, majonézový zemiakový šalát

Koláčiky z lineckého cesta

 Pozvite kolegov, obchodných partnerov či blízkych a spoznajte chute slovenských Vianoc v ikonickom Hoteli Devín****.

Sme tu pre vás: Tel.: +421 911 913 434 E-mail: events@hoteldevin.sk www.hoteldevin.sk