Príbeh vianočného stromčeka

Jedným z najkrajších symbolov, neoddeliteľne spätých so sviatkami lásky a pokoja je vianočný stromček, bez ktorého si snáď už Vianoce ani nevieme predstaviť.

V starej Bratislave bol však vianočný stromček čímsi viac – symbolom nielen Vianoc, ale i ľudskej spolupatričnosti, ktorú vtedy obyvatelia vnímali ako hlavné posolstvo sviatkov.

Stavanie vianočného stromčeka má v Hoteli Devín**** tradíciu už 67 rokov. Prvý krát sa vianočný smrek rozžiaril v priestoroch hotela 6. decembra 1954.

Prvé zmienky o vianočnom stromčeku pochádzajú z nemeckých Brém približne z roku 1570. Pôvodne šlo o stromček zdobený ovocím, orieškami, sladkosťami, alebo len symbolickou ozdobou. Okolo 17. storočia začali stromčeky vo veľkom prenikať do bežných domácností a v 18. storočí preskočil hranice Nemecka a rozšíril sa do celého sveta vrátane Slovenska.

Náš vianočný stromček, ktorý zaujal svoje čestné miesto v srdci kaviarne Café Devín bol inšpirovaný spomienkami z roku 1954, v ktorom Hotel Devín**** prvý krát otvoril svoje brány pre verejnosť. Zdobia ho zdrobneniny najcennejších umeleckých diel, ktoré počas celého roka skrášľujú priestory hotela. Tieto skvostné diela pre Hotel Devín vytvorili tí najznámejší Slovenský umelci v 60 rokoch minulého storočia. Môžete sa pokochať pohľadom na diela ako:

„Tancujúci pár“ od významného sochára Ladislava Polláka

„Komu sa nelení, tomu sa zelení“ od maliarov Janka a Šárky Alexy

Leptané sklo s ľudovou tematikou umeleckého sklára Ctibora Belana

a v neposlednom rade nádhernou architektúrou Emila Beluša, ktorý navrhol samotný hotel a mnoho iných nádherných diel.

Stromček je zakončený hviezdou v štýle art deco, ako náš symbol tradície v novom šate.

Nechajte sa prekvapiť, čo budeme vešať na vianočný stromček budúci rok.

Šťastné a veselé prežitie Vianočných sviatkov Vám praje tím Hotela Devín ****.