Múzeá v Bratislave

Pripomínajú nám úspechy i omyly minulosti a vďaka nim nezabúdame na naše korene. Múzeá obohacujú naše mysle, vzdelávajú nás a sú dôležitými piliermi hodnôt, ktorými by sme sa mali riadiť.

Bratislava je domovom až 30 špecializovaných múzeí. Dozvieme sa v nich o histórií a živote Bratislavčanov, o etnokultúrnom vývoji Slovákov, o prírodovedných vedách i vojenskej histórií. V dnešnom článku vám predstavíme múzeá, ktoré by ste počas návštevy Bratislavy určite nemali vynechať a navyše sú na skok od Hotela Devín****.

Urobte si pohodlie a začítajte sa do najzaujímavejších múzeí v hlavnom meste Slovenska.

SNM je vrcholná štátna inštitúcia v oblasti múzejnej činnosti na Slovensku. Spravuje 18 špecializovaných múzeí, stovky objektov, vrátane národných kultúrnych pamiatok: Bojnický zámok, kaštieľ v Betliari, hrad Červený Kameň, hrad Krásna Hôrka, Spišský hrad. Pod SNM patrí aj sieť múzeí venovaných kultúre národnostných menšín, memoriálne múzeá, verejný archív a vedecká knižnica. Prírodovedné múzeum s výstavami zameranými na biodiverzitu a paleontológiu sa nachádza na nábreží Dunaja TU , len 6 min chôdze od budovy hotela.

V múzeu dopravy je možné vidieť rozsiahlu zbierku vozidiel od kočov, motorových vozidiel až po parné, motorové a elektrické rušne a nájdete ho 25 min peši od Hotela Devín**** TU.

Cestnú dopravu prezentuje zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. a 70. rokov 20. stor. V jednej z výstavných hál múzea sa nachádza expozícia signálnej, zabezpečovacej a oznamovacej technike, zariadenia na údržbu tratí, rovnošaty a ďalšie predmety z histórie železníc na území Slovenska.

 

 

Dominanta Bratislavy s unikátnym výhľadom na historické jadro Bratislavy sa nachádza len 8 min peši od Hotela Devín**** TU.

Komplex budov Starej radnice predstavuje unikátny architektonický vývoj objektov od 14. po 20. storočie. V priestoroch sa nachádza stála expozícia, konajú sa výstavy, podujatia a vzdelávacie programy.

Malebný Dom u dobrého pastiera TU bol postavený na veľmi malej parcele v 60. rokoch 18. stor. V strednej Európe je unikátnym príkladom drobnej rokokovej architektúry. Zaujímavé je maľované slepé okno na východnej strane. Vnútri sa nachádza Múzeum hodín, ktoré vás očarí atmosférou tikajúcich historických hodín. Expozícia Múzea hodín dokumentuje históriu hodinárstva od konca 17. do konca 19. storočia.

Múzeum zbraní TU oboznamuje návštevníkov s históriou opevnenia mesta, vystavené sú tu rôzne druhy chladných zbraní, vojenská i turnajová výzbroj a samostatná časť je venovaná vývinu strelných zbraní. Múzeum oboznamuje návštevníkov s históriou opevnenia mesta, vystavené sú rôzne druhy chladných zbraní, vojenská i turnajová výzbroj a časť múzea je venovaná vývinu strelných zbraní. Z najvyššieho poschodia je vchod na ochodzu veže, odkiaľ je výhľad na historickú časť Bratislavy.