Bratislavské parky a záhrady

Prejsť sa bosými nohami po tráve, započúvať sa do šumu lístia či cítiť omamnú vôňu kvetov. Zvyčajne by ste tieto radosti a krásy hľadali niekde v lese či na lúke mimo mesta.

Bratislava má to šťastie, že okrem bohatej histórie a kultúry dostala do vienka niekoľko vzácnych záhrad či mestských parkov. Návštevu hlavného mesta vám teda okrem spoznávania pamiatok, návštevy divadla či koncertov spríjemnia aj romantické prechádzky alebo piknik s priateľmi.

Aby ste si vaše výlety užili do sýta a s ľahkosťou, inšpirujeme vás tými najzaujímavejšími parkmi a záhradami, ktoré treba určite vidieť.

V areáli Bratislavského hradu, len 17 min peši z Hotela Devín**** si oddýchnete v príjemnom prostredí s výhľadom na celé mesto.

Baroková hradná záhrada bola zrekonštruovanú podľa plánov z čias panovania Márie Terézie v roku 2016.

Na zemi sa nachádza biela kameninová drť, v záhrade je vysadených 122 strieborných líp, okolo 6000 krušpánov v živých plotoch a približne 1500 letničiek. Celkovú atmosféru dotvárajú zaujímavé sochy a fontána

Otváracie hodiny Barokovej záhrady nájdete TU

 

Prechádzku po Starom meste si môžete spríjemniť návštevou Grassalkovichovej záhrady, ktorá je vzdialená len 18 min pešou chôdzou od Hotela Devín****.

Dominantou prezidentskej záhrady je fontána z roku 1978 s názvom Radosť zo života, ktorá pozostáva z troch sôch žien hrajúcich sa s loptou. V záhrade nájdete taktiež sochu Márie Terézie.

Okrem toho sa tam nachádza 12 hracích prvkov, napr. hojdačky, hrazdy, kladiny, preliezky alebo vláčiky, ktoré sú vyrobené z agátového dreva. Taktiež je tam osadených niekoľko lavičiek, množstvo zelene a stromov vysadených do aleje, či letné záhony s kvetmi, ktoré vám spríjemnia prechádzku parkom.

Otváracie hodiny Grassalkovichovej záhrady nájdete TU

Prechádzka po nábreží Dunaja má nepochybne svoje čaro a ak ju zakončíte návštevou Botanickej záhrady, stane sa z nej krásny zážitok. Nachádza sa 45min peši od Hotela Devín**** a je skutočným botanickým skvostom.

Je balzamom pre dušu a pastvou pre oči. Nájdete tu všetky farby kvetov, skalky, jazierka a exotické rastliny v skleníkoch. Chodníky sú lemované drevinami z celého sveta. Oázou vôní je rozárium so 120 druhmi ruží.

Otváracie hodiny Botanickej záhrady a informácie o vstupnom nájdete TU

Len 10min chôdze od Hotela Devín****, na opačnej strane rieky Dunaj sa rozprestiera najstarší verejný park v strednej Európe a jeden z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec – Sad Janka Kráľa.

Bol založený na pravom brehu Dunaja v rokoch 1774-76. V súčasnosti sú pre park charakteristické „veľkoplošné prírodné interiéry“. Mohutné vzácne stromy dopĺňa drobná architektúra. Typické sú oddelené malé priestory kruhovitého tvaru ozdobené prvkami zverokruhu. Najvýznamnejším architektonickým prvkom je jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola. V srdci sadu sa nachádza socha Janka Kráľa. V súčasnosti má park kultúrno-spoločenskú funkciu, slúži ako oddychové a stretávacie miesto.

Otváracie hodiny Sadu Janka kráľa nájdete TU

Popod Michalskú bránu, okolo Slavína až k Bratislavskej kalvárií vedie malebná cestička, ktorá nepotrvá viac ako 40min od hotela a na jej konci nájdete Bratislavsku kalváriu. 

Je jednou z prvých a najvýznamnejších kalvárií, a to nielen na území súčasného Slovenska i v celom Uhorsku. Kalvársky vrch od minulosti až do súčasnosti slúži ako miesto modlitieb, príležitostných pútí a krížových ciest. Naskytá sa tu taktiež pekný výhľad na časť Bratislavy, takže toto miesto určite stojí za návštevu.

Ak ste sa rozhodli pre návštevu Bratislavskej kalvárie, určite nevynechajte návštevu Horského parku a tzv. „Prugerky“.

Horský park má rozlohu 22 hektárov a nachádzajú sa tu rôzne druhy stromov. K parku patrí aj historická horáreň Horský park, ktorá sa stala vyhľadávaným miestom odpočinku, stretávania ľudí a originálnym kultúrnym centrom Bratislavy. Prirodzeným centrom parku je Justiho pamätník s odpočinkovou terasou.

Neďaleko sa nachádza aj Pruger – Wallnerova záhrada, ktorá v sebe nesie kus histórie a je otvorená pre verejnosť. Keď sem prídete na návštevu, nájdete tu hracie prvky pre deti, prírodný mobiliár, mostíky cez mokrade, drevené chodníčky, informačné tabule, ktoré poukážu na biodiverzitu a históriu záhrady, aby sa mohli návštevníci o rastlinách a živočíchoch dozvedieť viac.